rallarvegen
©Paul Lockhart

Rallarvegen – Norges vakreste sykkelvei

rallarvegen

 

Du finner ikke en mer sagnomsust, klassisk sykkelvei enn den som tar deg fra Haugastøl og opp til 1343 moh for å ende ved havnivå i Flåm. Rallarvegen er fjellet på sitt aller beste, en ettertraktet, variert og overkommelig sykkeltur med utsiktspunkter som tar pusten fra deg.

Det er ikke skryt, for Rallarvegen har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste sykkelvei. Fra startpunktet på Haugastøl følger du Bergensbanen til Finse, Hallingskeid og Myrdal før du fortsetter langs Flåmsbanen til Flåm. Hele strekningen måler 82 km, og du sykler på en historisk vei som er like unik i dag som da den ble bygget på slutten av 1800-tallet. Murer og broer er intakte, og alt vedlikehold gjøres på gammelmåten.

 

Hvem kan sykle Rallarvegen?

Rent fysisk så krever Rallarvegen mindre treningsunderlag enn man skulle tro, særlig hvis du velger å starte fra Finse – som også er en mulighet. Du når veiens toppunkt Fagervatn 1343 moh relativt raskt etter at du har forlatt Finse, derfra og til Flåm ved havnivå er det – naturlig nok – mye nedover. Det gjelder å tilpasse farten til egne ferdigheter og underlaget, sistnevnte forandrer seg flere ganger – og er stedvis utfordrende – på veien ned. Det er også derfor vi anbefaler at barn i følge med voksne bør være fylt 12 år. Dette med barn og ferdigheter er veldig individuelt, så her er det du som forelder som må gjøre den endelige vurderingen. Hvis du er usikker på ferdighetene, så er det fullt mulig å sykle kun den delen av Rallarvegen som går mellom Haugastøl og Finse. Da tar dere toget til Finse og sykler tilbake til Haugastøl, anslagsvis 3 timer av den ekte Rallarvegen i rolig tempo.

rallarvegen

rallarvegen

 

Hvor lang tid tar det?

Det kommer selvsagt an på hvor fort du sykler, men en syklist i normalt grei form rekker serveringen i Flåm med klar margin – beregner du 10 timer så bør du være i nærheten. Opplevelsen av Norges vakreste sykkelvei er vel verdt noen ekstra timer og/eller en overnatting – bare pass på at telting er tillatt der du velger å stoppe; dette får du informasjon om før du legger ut på tur. 

Vel fremme i Flåm

rallarvegen

rallarvegen

rallarvegen