Småmat
©Visit Geilo AS

Med Småmat og lefsekling blir det høytid og fest

Du er ikke fra Hallingdal hvis du tror at småmat skrives med liten forbokstav, og at det er noe lett som du griper i farten, et mellommåltid for å døyve den verste sulten. Der italienerne har sin pasta og spanjolene sin paella, så er det Småmat som gjelder ved de store anledningene på Geilo.


 

Fra gammelt av var Småmat den selvsagte hovedretten ved høytidelige anledninger som dåp, konfirmasjon og bryllup - i dag holder det med fest av typen hvor du inviterer gjester og pynter bordet før de kommer.

Å lage Småmat på tradisjonelt vis er en kunst. Småmatkjennere (=hallingdøler) legger sin ære i at alle bitene er like store - det vil si like små - som erter. I tillegg skal selvsagt kraften være klar, noe som stiller krav til kvaliteten på råvarene, ikke minst potetene (unngå melne!). Så gjelder det å beregne koketid og tilsette passe med lokalt krydder og salt - perfekt.

Småmat serveres helst med sin lokale følgesvenn, deilig og søt lefsekling. Ekte lefsekling lages på tradisjonelt vis av poteter, smør, rømme, surmelk og hvetemel. Når den er ferdigstekt, og uten blemmer, påfør et godt lag med smør og et tynt lag med sukker på halve lefsa. Brett og klipp så er den søte klingen klar til å serveres sammen med den litt salte Småmaten.

småmat