Hallingskarvet National Park
©Daniel Tengs
Hallingskarvet National Park View

Hallingskarvet Nasjonalpark

Velkommen til Hallingskarvet

Fjellmassivet Hallingskarvet hviler på viddene rundt, med bratte skrenter mot nord og sør og Folarskardnuten ragende på toppen, 1933 meter over havet. Mellom det karrige høyfjellsplatået og det frodige området rundt ligger den karakteristiske brattkanten som har gitt navnet til Hallingskarvet: Skarv betyr nakent fjell.

Om

Besøker du Hallingskarvet kan du finne veien der haren hopper eller følge lyden av vinden som feier ned fra skarvet. Du kan følge stier som andre har gått opp før deg, eller vandre uten at noen viser deg veien. Om vinteren kan du følge milevis med stikka løyper eller preparerte spor som holder deg på rett vei, eller lage dine egne skispor. De merka turene sommerstid tar deg fra hytte til hytte gjennom fjellpass og frodige lier.

De flere hundre meter høye skrentene som karakteriserer Hallingskarvet er nærmest uangripelige, men høyfjellsplatået er ikke umerka etter harde år: De dype botnene som skjærer seg inn fra nordsida viser tidens tann. Erosjonen har ført til at den harde gneisen i Hallingskarvet står alene igjen, heva over viddene rundt.

Livet til fjells er hardt. Likevel har noen lært seg å takle forholdene. Året rundt vandrer villreinen på leit etter beite, og issoleia snur seg etter sola for å samle lys og varme.

En merka sti fra Prestholtseter tar deg opp i høyden, opp på platået med utsikt ut over Hallingdal, Hardangervidda og i klart vær – helt til Gaustatoppen.

Hallingskarvet er lett tilgjengelig, også for barnefamilier. Ta den miljøvennlige varianten når du besøker Hallingskarvet: Togskinnene til Bergensbanen sneier nesten nasjonalparkgrensa.

Fakta om Hallingskarvet Nasjonalpark

  • Hallingskarvet nasjonalpark ble opprettet i 2006 og er 450 km2.
  • Høyeste punkt er Folarskardnuten på 1933 m.
  • Folarskardnuten er også høyeste punkt i hele Buskerud. 
  • Platået er omtrent 35 km langt og varierer i vidde fra 1-5 km.

Velkommen inn, ta vare på naturen

Velkommen på tur i nasjonalparken! Her er det rom for mange om vi tar hensyn til folk og dyr rundt oss. Nasjonalparkene er det beste av norsk natur. Vernet bidrar til å ta godt vare på landskapet og mangfoldet av dyr og planter. Slik kan vi fortsette å samle gode turminner også i framtida.

Allemannsretten 

Du kan gå der du vil på beina og på ski. Følg gjerne merka stier eller stikka løyper i nasjonalparken. Ta pause hvor som helst. Du kan slå opp teltet der du vil så lenge det er over 150 meter fra bebodd hus eller hytte. I Hallingskarvet kan du plukke bær, sopp og vanlige planter til eget bruk. Hensynet til vegetasjon og dyreliv er viktig, særlig i hekke- og yngletida.

Kulturminner

Kulturminner som tufter og fangstgraver er freda, så la stein fra gamle murer ligge.

Søppel

Husk å rydde opp etter deg og ta med deg søppel hjem.

Åpen ild

Bål kan du tenne mellom 15. september og 15. april og resten av året på steder der det åpenbart ikke kan føre til brann. Følg med på lokale forbud. Vis hensyn til naturen når du samler ved.

Jakt og fiske

I nasjonalparken kan du jakte og fiske som i fjellområder ellers dersom du har jakt-/ fiskekort. Det er ikke lov å bruke levende fisk som agn. Du må heller ikke ta med deg levende fisk eller vått fiskeutstyr fra et vassdrag til et annet.

Hunder i nasjonalparken

Hunden er velkommen med på tur. Fra 1. april til 1. november (20. august i Hordaland) skal alle hunder holdes i bånd. Du plikter å ta hensyn til vilt, beitedyr og mennesker året rundt. Reinen er særlig sårbar på vårvinteren.

Motoriserte kjøretøy og droner

Framkomstmiddel med motor og droner er i utgangspunktet forbudt i nasjonalparken.

Klær og utstyr

Været i fjellet kan skifte brått både sommer og vinter. Sommeren kan by på varme og blå himmel eller lave temperaturer og tykk tåke. Vinterturer kan gi deg sol og lang sikt eller kalde vinder og tett snødrev.

Du må selv vurdere vær og føre, form og ferdigheter og forberede deg med egnede klær og utstyr. Å ferdes i fjellet kan være krevende. Å være på tur med en fjellfører gir trygghet og nyttige tips. God planlegging gir gode turopplevelser!

hallingskarvet map download

Klikk på kartet for å laste ned

hallingskarvet kart