Ost på Geilo
©Visit Geilo AS

Kortreiste delikatesser fra Ostebygda

Åtte lokale gårder/produsenter har, med 26 unike og fjellfriske produkter (pluss tre ekstra stølsoster om sommeren), oppnådd å sette Ostebygda på det kulinariske verdenskartet. Produksjonen er så lokal som den kan få blitt, på gårder som er flere hundre år gamle. Hvite, gule og brune, snille og milde, kraftige og spenstige, krydra, smørbare, halvfaste og faste oster - tradisjon og kulturarv i hver munnfull.


Rueslåtten Ysteri
Jarle og Rakel Rueslåtten produserer seks oster på råmelk. To av ostene har vunnet bronse i VM i ost og flere medaljer i NM Gardsost.

Jakobsplass
Trine og Lars Lilleslåtten har 15-20 melkegeiter og lager søtprim og ekte geitost på gammelmåten.

Fagerdalen
Stølen har vært i drift, og i samme familie, siden 1702. Her yster Anne-Lise Søndrol hvit kyost, kokt Trøgost og lager Surystil, akkurat på samme måte som generasjonene før henne.

Prestholt støl
Her produserer familien Stenberg sin unike Prestholt geitost og Leirgrøv-produktene, inkludert osten som vant den gjeve gullmedaljen i VM i ost 2018 - Leirgrøv naturell.

Hamarsbøen
Ostene fra Hamarsbøen blir laget på vintermelk. Kvitost, røykt kvitost og Lykjylost ystes på Hol Ysteri. Av stølsmelka lages også den gule, feite Havsdalsrumme - full av Omega 3, 6 og antioksidanter.

Gurostølen
Her finner du en liten stølsbutikk med egen- og lokalproduserte varer. Av melka fra 15 sommerbeitende kyr blir det laget Trøgost og rømme, i tillegg til Kornblom som blir laget av melka på Hol Ysteri.

Øvrejorde
Ostekjendisene Rød Geit, Kubbeost og St. Pål stammer fra geitemelka på Øvrejorde og stølen Kalvefløto - 1200 moh. 

Hol Ysteri
Ysteriet er selve navet i Ostebygda. I tillegg til å yste og fungere som lokalmatutsalg for alle produsentene i Ostebygda, finner du også turistinformasjon på ysteriet.

Ost på Geilo