Cross country skiing at Kikut
©Paul Lockhart

Langrenn

Geilo og Hol Kommune er et av de beste områdene i Norge for langrenn, med mer enn 500 kilometer preparerte løyper både i dalene og på fjellplatåene. Sesongen starter i oktober/november og varer helt til mai. De mest ivrige langrennsløpere kan gå på ski i de høyere fjellområdene til juni.

Geilo´s langrennsløyper opprettholdes til en høy standard gjennom hele vinteren. De er gratis å bruke, og det finnes et bredt spekter av løyper fra korte og flate nybegynnerområder til utfordrende løyper langs fjelltoppene.

Langrenn - storslått og lett tilgjengelig

Majestetisk ligger Hallingskarvet og vokter over alt og alle. Rundt fjellet ligger milevis med innbydende løyper. La stillheten og naturen omslutte deg. Flere av langrennsløypene er knyttet til DNTs oppmerkede løyper på Hardangervidda og i Skarvheimmen. I tillegg finnes det lysløyper rundt om kring i hele kommune, Høvet, Hagafoss/Hol, Geilo og Dagali. Turløypene rundt Ustedalsjorden er som skapt for barnefamilier ed informasjonsskilt om områdes natur og kultur.

Serveringssteder på fjellet
Geilo er kjent for sine mange koselige serveringssteder i fjellet. Noen av disse ligger en kort skitur unna, og passer fint dersom det er små med på tur. Andre igjen krever en litt lengre tur. Felles for de alle er at du kan komme inn og få varmen i deg mens du nyter noe varmt i koppen og ekte hjemmebakst. Les mer om og se for åpningstider https://www.geilo.no/nb/serveringshytter-i-fjellet. 

Turforslag
Skituren trenger ikke være så veldig lang, den kan være like fin for det. Terrenget på mange av småturene er gjerne småkupert og morsomt, uten lange og dryge oppoverbakker. For turbeskrivelse anbefaler vi å bruke OUTTT, disse turene har vi godt selv, og informasjon er oppdatert.

Løypekart
Løypekart fås på turistinformasjonen og hos de fleste overnattingsbedrifter og sportsbutikker. Trenger du å leie utstyr kan du få gjort det i en av skiutleiene. (Geilo Skishop klassisk og skøyting, SkiGeilo klassisk Slaatta Skisenter klassisk og vedlikehold). Trenger du å nye ski eller smøring, gå til en av de dyktige sportsbutikkene i Geilo sentrum. Her finner du alt fra klær, utstyr og smøretips (Intersport 'smøre Knut', Sport1 Geilo og Geilo Sport). 

Hunderegler og båndtvang i Hol kommune
I likhet med oss tobente så elsker hundene våre å være med på fine turer i de frie og flotte fjellene. Vi ber alle om å følge reglene som gjelder for ferdsel med hund året rundt.

Båndtvang 1.4 - 31.10 og i feriene
I denne perioden er det absolutt båndtvang av hensyn til dyrelivet på fjellet. Hund skal holdes i bånd eller være forsvarlig innestengt. I de store utfartsperiodene - jul-, vinter- og påskeferie - er det båndtvang i alle dobbeltsporede, preparerte skiløyper.

Hund under kontroll 1.11 - 31.3
Hunden kan løpe fritt under forutsetning av at du har kontroll på den. Vi anbefaler at du har hunden i bånd (langline) ved starten av turen og venter til du kommer et stykke unna allfarvei før du eventuelt slipper den. Vi takker for at du viser hensyn til andre turgåere, barn og voksne, som kan oppleve utrygghet i møte med hunder som går løse.

Husk hundepose
Vi ber alle ansvarlige hundeeiere om å å ta med - og bruke - hundeposer på tur. I tillegg til at det er stygt og til allmenn irritasjon, så vil hundebæsj i løypa potensielt påføre skade på våre løypemaskiner.
Takk for at du gjør en innsats for at vi kan beholde reglene for ferdsel med hund på dette nivået!

Trening med hund?
Dersom du ønsker å trene med hunden, anbefaler vi at du kontakter Geilo Jeger og Fiskeforening. Her får du kjøpt treningskort for Vestliaterrenget (fuglehund) og/eller muligheten til å melde deg og hunden på organisert hundetrening. 
 

Kom deg lett opp på fjellet

Kom deg lett og enkelt opp på fjellet ved bruk av skibussen til SkiGeilo. Se nettsiden for rutetabel, man trenger ikke å ha med ski for å ta bussen. Det er mulig å lade opp skipass (Smartcard fra TeamAxess kr. 50 + fra kr. 85 for enkelttur) med enkelt tur i ski resepsjoner på Vestlia, Havsdalen og Slaatta og ta opp heis til fjellet. Hermed få du en flott og enkel start på din tur. Du kan ikke ta heis ned igjen.

Løypelag

Skispor blir tråkket og vedlikehold av de forskjellige løypelag i Hol kommune. Sjekk ut hvem som tråkker hos deg og bli medlem for å støtte dem.

Geilo Sti- og Løypelag
Geilo Sti og Løypelag legger til rette for gode opplevelser hele året. Om vinteren kan du boltre deg i 500 km med skiløyper både sentrumsnært og på fjellet. Geilo har lange og snørike vintre, og det er ofte skimuligheter fra oktober til mai. De andre årstidene byr på fantastiske muligheter for vandring og sykkel. Geilo Sti- og Løypelag er en interesseorganisasjon som skal drifte og videreutvikle sti- og løypenettet på Geilo og omegn. I samarbeid med medlemmer, grunneiere og Hol kommune skal vi sørge for godt merkede stier, preparerte langrennsløyper og spennende sykkelmuligheter. 

Hallingdal langrennparadis

Hallingdal kan by på over 2000 km langrennsløyper alt fra variert turterreng med lune skoger, høye fjell og åpne vidder.

Vinteren er snøsikker og tilbyr hele 2000 km med maskinpreparerte langrennsløyper i verdensklasse. Dedikerte løypekjørere leverer trikkeskinner og skøytetraseer fra slutten av oktober til midten av mai. Serveringshytter, kiosker, kafeer og rasteplasser er hyggelige turmål som skaper skiglede for alle. For lengre turer anbefaler vi Hallingdalsløype Nord fra Myrland til Gol på 68km, Hallingdalsløypa Sør fra Ustaoset til Norefjell, hele 136km og Eventyrløypa fra Hesmsedal til Gulsvik som er 125km. Tur beskirvelse finner du på ut.no. 

 

Cross country trail map Geilo 2019

Løypekart for Hol Kommune

Kartet viser løypene som kjøres opp i Hol kommune. Det er gradert med fargekoder som viser vanskelighetsgraden. Klikk her for å se stort kart. Du får kartet på turistinformasjonen og de fleste overnattingssteder i kommunen.

Du finner detaljerte kart som kan skrives ut for hvert løypeområde på Hol kommune´s nettsider.