Cross country skiing at Kikut
©Paul Lockhart

Langrenn

Geilo og Hol Kommune er blant de beste områdene i Norge for langrennski og har mer enn 500 kilometer preparerte løyper både i dalene og på fjellplatåene. Sesongen starter i oktober/november og varer helt til mai. De mest ivrige langrennsløperne kan gå på ski i de høyere fjellområdene helt til juni.

Geilos langrennsløyper opprettholdes etter en høy standard gjennom hele vinteren. De er gratis å bruke og det finnes et bredt spekter av nivåer på løypene - alt fra korte, flate områder for nybegynnere til mer utfordrende løyper langs fjelltoppene.

Langrenn - storslått og lett tilgjengelig

Majestetisk ligger Hallingskarvet og vokter over alt og alle, og rundt fjellet ligger milevis med innbydende løyper. Her kan du la stillheten og naturen omslutte deg. Flere av langrennsløypene er knyttet til DNTs oppmerkede løyper på Hardangervidda og i Skarvheimen. I tillegg finnes det lysløyper rundt omkring i hele kommunen; Hovet, Hagafoss/Hol, Geilo og Dagali. Turløypene rundt Ustedalsfjorden er som skapt for barnefamilier med informasjonsskilt om områdets natur og kultur.

Serveringssteder på fjellet
Geilo er kjent for sine mange koselige serveringssteder i fjellet. Noen av disse ligger en kort skitur unna og passer fint dersom det er små med på tur, mens andre krever en litt lengre tur. Felles for de alle er at du kan komme inn og få varmen i deg mens du nyter noe varmt i koppen og nyter ekte hjemmebakst. Les mer om åpningstider her

Turforslag
Skituren trenger ikke være lang for at den skal være fin! Terrenget på mange av de korte turene er gjerne morsomme og småkuperte uten lange og dryge oppoverbakker. For turbeskrivelser anbefaler vi å bruke Outdoor Active eller den interaktive kart lenger nede på denne side. (vi har selv gått disse turene og informasjonen er oppdatert).

Løypekart
Løypekart fås på Turistinformasjonen og hos de fleste overnattingsbedrifter og sportsbutikker. Trenger du å leie utstyr kan du få gjort det i en av skiutleiene. (Geilo Skishop; klassisk og skøyting, SkiGeilo; klassisk, Slaatta Skisenter; klassisk og vedlikehold). Trenger du nye ski eller smøring, gå til en av de dyktige sportsbutikkene i Geilo sentrum. Her finner du alt fra klær, utstyr og smøretips (Intersports "Smøre Knut", Sport1 Geilo og Geilo Sport). 

Hunderegler og båndtvang i Hol kommune
I likhet med oss tobente så elsker hundene å være med på turer i de frie og flotte fjellene. Vi ber alle om å følge reglene som gjelder for ferdsel med hund året rundt.

Båndtvang 1.4 - 31.10 og i feriene
I denne perioden er det absolutt båndtvang av hensyn til dyrelivet på fjellet. Hund skal holdes i bånd eller være forsvarlig innestengt. I de store utfartsperiodene (jul-, vinter- og påskeferie) er det båndtvang i alle dobbeltsporede, preparerte skiløyper.

Hund under kontroll 1.11 - 31.3
Hunden kan løpe fritt under forutsetning av at du har kontroll på den. Vi anbefaler at du har hunden i bånd (langline) ved starten av turen og venter til du kommer et stykke unna allfarvei før du eventuelt slipper den. Vi takker for at du viser hensyn til andre turgåere, barn og voksne, som kan oppleve utrygghet i møte med hunder som går løse.

Husk hundepose
Vi ber alle ansvarlige hundeeiere om å å ta med - og ikke minst bruke - hundeposer på tur. Hundelort i løypa ser ikke bare stygt og lite flatterende ut, det er også til allmenn irritasjon og kan potensielt påføre skade på våre løypemaskiner. 
Takk for at du gjør en innsats for at vi kan beholde reglene for ferdsel med hund på dette nivået!

Trening med hund?
Dersom du ønsker å trene med hunden, anbefaler vi at du kontakter Geilo Jeger og Fiskeforening. Her får du kjøpt treningskort for Vestliaterrenget (fuglehund) og/eller muligheten til å melde deg og hunden på organisert hundetrening. 

Kom deg lett opp på fjellet

Kom deg lett og enkelt opp på fjellet ved bruk av skibussen til SkiGeilo. Se nettsiden for rutetabell (man trenger ikke å ha med ski for å ta bussen).
Det er mulig å lade opp skipass (Smartcard fra TeamAxess kr. 50 + fra kr. 85,- for enkelt-tur) for enkelt-turer med heisen opp i fjellet. Skipassene kan du lade i resepsjoner på Vestlia, Havsdalen og Slaatta. Her får du en flott, enkel og god start på din skitur (du kan ikke ta heis ned igjen).

Løypelag

Skispor blir tråkket og vedlikeholdt av de forskjellige løypelag i Hol kommune. Sjekk ut hvem som tråkker hos deg og bli medlem for å støtte dem.

Geilo Sti- og Løypelag
Geilo Sti og Løypelag legger til rette for gode opplevelser hele året. Om vinteren kan du boltre deg i 500 km med skiløyper både sentrumsnært og på fjellet. Geilo har lange og snørike vintre, og det er ofte skimuligheter fra oktober til mai. De andre årstidene byr på fantastiske muligheter for vandring og sykkel. Geilo Sti- og Løypelag er en interesseorganisasjon som skal drifte og videreutvikle sti- og løypenettet på Geilo og omegn. I samarbeid med medlemmer, grunneiere og Hol kommune skal vi sørge for godt merkede stier, preparerte langrennsløyper og spennende sykkelmuligheter. 

Hallingdal langrennparadis

Hallingdal kan by på over 2000 km. langrennsløyper med variert turterreng med lune skoger, høye fjell og åpne vidder.

Vinteren er snøsikker og tilbyr hele 2000 km med maskinpreparerte langrennsløyper i verdensklasse. Dedikerte løypekjørere leverer trikkeskinner og skøytetraseer fra slutten av oktober til midten av mai. Serveringshytter, kiosker, kafeer og rasteplasser er hyggelige turmål som skaper skiglede for alle. For lengre turer anbefaler vi Hallingdalsløypa Nord (fra Myrland til Gol på 68km), Hallingdalsløypa Sør (fra Ustaoset til Norefjell, hele 136km) og Eventyrløypa (fra Hemsedal til Gulsvik som er 125km). Flere turbeskrivelser finner du på ut.no

I hele Hallingdal finner du et bred utvalg av overnattingsbedrifter og langrennspor, besøk nettsidene av de andere kommuner for mer lokal informasjon. Ønsker du mer informasjon om tur forslag, bakgrunn informasjon og mye mer ta gjerne en titt her

 

Cross country trail map Geilo 2019

Løypekart for Hol Kommune

Kartet viser løypene som kjøres opp i Hol kommune. Det er gradert med fargekoder som viser vanskelighetsgraden. Klikk her for å se stort kart. Du får kartet på turistinformasjonen og de fleste overnattingssteder i kommunen.

Du finner detaljerte kart som kan skrives ut for hvert løypeområde på Hol kommune´s nettsider.