Local food from Geilo
©Emile Holba

Lokal mat

På Geilo og i Hol kommune finner du flere lokalmatprodusenter og serveringssteder med fokus på lokalmat.

Begrepene som brukes om lokal mat har endret seg de siste årene. Kortreist, ureist, lokalmat, småskala og andre begreper som ofte brukes. Utforsk og nyt smaken av kortreist mat i fjellet. Med lange mattradisjoner har Geilo og Hol mange små selskaper og restauranter som produserer og tilbyr lokal mat. Du finner alt fra forskjellige metoder for å bevare fisk og kjøtt, bakerier, lokale osteprodusenter, til restauranter som serverer lokalt viltkjøtt.

Våre kokker og matprodusenter er svært stolte av maten de lager. Vi har osteprodusenter, kjøttforedlingsbedrifter, restauranter som bruker lokal mat, delikatesseforretninger og dagligvarebutikker som alle tilbyr lokal mat. Produsert her i området. Hotellene på Geilo har også tilgang til alt dette, og mange er flinke til å sette dette på menyen. Bøndene og matprodusentene er en utrolig viktig del av din totale opplevelse i området. Vi håper du får tid til å smake på våre lokale råvarer.
På www.geilo.no finner du en oversikt over hvor du kan kjøpe lokalprodusert mat i Hol kommune. 

Naturens beste råvarer
Saftig grønt gress og frisk luft er ei god oppskrift på god melk som igjen gir gode melkeprodukter og kjøtt. Hol Nasjonalparkkommune har to Najsonalparker, Hardangervidda og Hallingskarvet. Her beiter Villrein og geiter. Her finnes flott og rød fjellørrett, egent til både  middag og foredling som røyking og graving. På myrene vokser multebær, i skogene finnes blåbær, krekling, tyttebær og sopp. Naturens matfat har mye å by på.

- denne siden få oppdatering -

Ostebygda

Gurostølen - Stølsost - Lokal ost av kumelk.
Gurostølen hvitost produseres ved Hol ysteri. 

Hamarsbøen - Stølsost -Lokal ost av kumelk.
Hamarsbøen produserer en del melkeprodukt på stølen sin og har ost som produseres ved Hol ysteri. Om sommeren lages det rømme på stølen i Havsdalen.

Rueslåtten Ysteri - Spennende og smakfulle oster.
Jarle Rueslåtten og familien hans lager ost og yoghurt hjemme på gården. Det smaker eventyrlig godt og det er kanskje ikke så rart når kuene er omslynget av vakker natur, frisk luft og frodige beitemarker. Selve håndverket med osteproduksjonen er det Jarle og familien som står for. Godt håndverk og gode råvarer er en sterk kombinasjon. Rueslåtten driver eget ysteri der de foredler egen melk fra både Telemarksfe og NRF. I 2016 fikk Rueslåtten gull på Lord Garvagh og sølv på Rød Geit under NM i Gardsost. Du finner produktene i salg på gården i Hol, på Matkrok’n og Spar Geilo og i utsalg sammen med Hol Ysteri.
http://www.rueslatten.no

Hol Ysteri & Prestholt Geitost -Hvit Geitost, brun geitost, sjokolader, spekepølser av kjekjøtt, kjekjøtt og mye mer. 
Familien Stenberg har laget et ysteri i de gamle butikklokalene i Hol sentrum. her produseres Leigrøv, deres hvite geitost som de er mest kjent for. Ysting av hvite oster krever tålmodighet. Ysteprosessen går ganske raskt, men osten må lagred i minimum 3 måneder før de ser resultatet, og helst i minimum 6 måneder før osten er klar for salg. Prestholt geitost er produsert på Prestholt 1242moh siden 1990. Prestholt Geitost vant i 2015 gull i NM i lokalforedla melkeprodukt og i 2016 gull i NM i gardsost.
I tillegg satser de på kjekjøtt, spekepølse og FjellGodt konfekt. De yster oster for flere produsenter i komunen. Du finner produktene deres i butikken deres sammen med produkter fra de andre lokalmatprodusentene i området, de selger oster og kjøttprodukter, saueskinn og mer. I åpningstida er det i tillegg mulighet til å få seg en kopp kaffe, og kanskje ei havrekjeks med geitost. Produktene deres finner du også i lokalmatdisken på Spar Geilo. De er også aktive på Bondend Marked i Oslo, Drammen og på Bondens Torg i Kongsberg.

 

Lokal produsentene

Herlig AS -Tradisjoner på fat
Herlig AS er et hjemmebakeri drevet av Gunn Kristin Øen Uthus. Her produseres typiske retter fra Hallingdal, mange med over 100 år gamle oppskrifter. Du får Lefsekling, rømmebrød, rømmegrøt, jukekaker, brød osv. Deres signaturrett er Gunvalds Småmat, typisk festmat fra hallingdal, basert på gammel tradisjon og lokale råvarer. Leveres frossen til butikk og fersk på bestilling. 

GeiloMat - Lokalprodusert kvalitetsmat.
Foredling av kvalitetsråvarer er deres varemerke, de tilbyr blant mye annet, varm- og kaldrøkt laks, spekalaks og sylta laks, de lager egne pølser og i de forskjellige sesongene foredles f. eks reinsdyr, elg, hjort og annet. De er stor på rakfisk, denne fisken er av vill  fjellørret fisket på Hardangervidda, og er av aller beste kvalitet, de ble nasjonalparkmester i rakfisk i 2016. Alle matproduktene deres finnes å få kjøpt i Spar Geilo sin egen Lokalmatbu. Geilomat driver også nanobryggeriet Furuseths bryggeri med ølene Skurdøl og Geilingen.

Øvrejordet
Lokalprodusert kjekjøtt fra Hovet. Ferskt kjekjøtt er tilgjengelig fra februar til juni, fryst tilgjengelig gjennom hele året. www.ovrejorde.no

Eira Vilt og Fisk
Produkter av lokalt vilt som reinsdyr, elkg og hjort, Foredler også kald og varmerøkt ørret fra fjellvann i nærheten. www,eirafiskogvilt.no

Nerol Økologiske Andelshage
Økologisk andelshage i Hol. Bli med i fellesskapet og få gleden av å dele kunnskap, opplevelser og lokale økologiske grønnsaker. 

Serveringssteder som bruker lokal mat

A Tartiner Bakeri på Highland Lodge 
Her får du rykende ferske bakevarer til frokost. Bakeriet åpner tidlig om morgenen og har ulike typer brød, rundstykker, boller og ikke minst kanelbollene de er så kjent for. Mellom Lunsj og middag kan du få kjøpt velsmakende pizza. Leverer daglig ferkt brød til flere hoteller på Geilo. Åpent 06:00-20:00

Sofias Café & Bar På Bardøla Høyfjellshotell
Sofias er også et bakeri og restaurant. Menyen har både lokale matretter men er også inspirert av internasjonale retter. Sofias har kanskje Geilos beste dagferske brød. Sofias dyktige kokker har en pasjon for mat og miljø, og plukker gjerne bær og sopp til retter
i restauranten. Når det er tilgang kjøper de fjellfisk fra lokale, og du finner eplemost fra Hardanger i menyen. Kåret til Norges 6. beste spisested i ‘Spis Her’. Tildelt prisen ‘Årets Brødchef’ for mest nytenkende brødbakst. Beste spisested på ruten mellom Oslo og Bergen i Norges matguide for veifarende fra DHL.

Havsdalskroa - et spisested i bakken
Stilfulle retter, fokus på lokalmat. Gir den raske maten det lille ekstra.
Tommy Verpe, Kjøkkensjefen på Havsdalskroa kommer selv fra Geilo og har jobbet med mat i over 15 år, så ønsket om å bruke lokalmat i produksjonen er helt enkelt at dette er fantastiske råvarer som er med på å heve produktet. Menyen lages ut ifra hvilket lokalmat produkt man ønsker å bruke, samtidig som retten skal kunne lages og serveres på kort tid når alt er forberedt. Det kan ofte være en utfordring i skikafeer da gjestene er der i hovedsak for å stå på ski, men samtidig ønsker god mat raskt. Og da er det desto større glede å overgå gjestenes forventninger til hva de får servert.
Havsdalskroa er etter omtale størst på bruk av lokale osteprodukter. I tillegg bruker de blant annet lokalt elgkjøtt. Dette kan kombineres i en flott sandwich med elgkjøtt toppet med deilig lagret ost fra Jarle Rueslåtten. Samarbeidet med lokale matprodusenter er derfor viktig for å kunne servere best mulig mat.

Hallingstuene Restaurant - Klassisk og velsmakende.
Den anerkjente kokken Frode Aga og Berit Aga Kongsvik eier og driver restauranten Hallingstuene. Frode har 45 års erfaring som kokk. De har drevet restauranten Hallingstuene i 29 år, og har et solid fotfeste på Geilo. De mener det er viktig med gode norske  åvarer og lokale råvarer når dette er tilgjengelig. De bruker tradisjonelle norske råvarer i alle sine retter. Husets spesialitet er rypebryst, grillet fjellørret og reinsdyrfilet. I tillegg til god mat er de opptatt av vin som passer til maten. Den kan du også nyte i Vinbaren. De har vunnet Best of Award of Excellence for vin fra 2006 til 2016.

Bardøla Høyfjellshotell - Fokus på lokalmat

Vestlia Resort

Geilojordet Sommerkafé
Åpen kafe fra midten av juni til midten av august. Serverer Rømmegrøt, kaffe, Svele, Rømmebrød og andre lokale småkaker. Nyt enkel lokalmat blant en samling av gamle tradisjonelle bygninger fra gårdstun i Hallingdal.
Idyllisk tun i Geilo sentrum med gamle hus fra 1700- og 1800-tallet. Kunstutstilinger i låven. Utendørs kafé med blant annet servering av rømmegrøt om sommeren. Geilojordet er et idyllisk tun med gamle hus fra 1700- og 1800-tallet. Dette er en perle i Geilo  sentrum for rekreasjon, opplevelse og aktiviteter. Om sommeren er det utendørs kafe med blant annet servering av rømmegrøt. I låven er det utstillinger, og alle husene står åpne for besøkende. For barna er det et lite, fint lekeområde. Killinger og høner holder
til på tunet. I skoleferien finner du fortelle teater to ganger daglig.

 

Støler med besøk og utsalg 

Alle stølene og serveringshyttene kan du besøke med bil, til fots eller på sykkel. Samtlige ligger på høyfjellet i flotte turterreng med mange oppmerkete stier. De to kartene «Stier og turveger, til fots og på sykkel», viser vei.

Tuva turisthytte

Prestholtseter

Fagerdalen støl - kafe med egne produkter

Hakkesetstølen