Nina i Geilo Aktiv
©Tonje Sameien – Trailguide

Terrengsykling er i vinden

Terrengsykling er i vinden, sykkelbransjen er i hastig utvikling, og sykkel-destinasjonene har økt etterspørsel etter fagfolk som kan instruere og guide på et høyere nivå. Behovet for utvikling av stier og løyper i Hallingdal går hånd i hånd med behovet for kvalifiserte guider og instruktører.


Det er her Nina Gässler som står bak selskapet «Geilo Aktiv» kommer i bildet. En «mer enn middels entusiastisk terrengsyklist» som har utdannet seg til terrengsykkelguide og instruktør på nasjonalt nivå. Når utdannelsen ble etablert i Norge var Nina med på det første kurset. Hun har siden den tid gått alle trinn og er nå sertifisert på nasjonalt nivå. I tillegg har hun blitt med på programmet «train the trainers». En gruppe utdannede trenere som nå er involvert i å utdanne neste generasjon av guider og instruktører på vegne av NIG (Norske Instruktører og Guider).

Sitert fra Nina: «Stisykling er en perfekt kombinasjon av naturopplevelse, balanse, koordinasjon, teknikk, styrke, utholdenhet og lek. Det er noe ved det å pusle over steiner og røtter på to hjul, å kjenne på variert underlag, å balansere på en sti, å forsere hinder både oppover, bortover og nedover og det å bli ordentlig gjørmete og sliten med et stort smil rundt munnen.»
Hun fortsetter «Stisykling i Norge kan være krevende, men det er også veldig givende.
Har du ikke så mye erfaring fra før kan en instruktør eller guide gjøre underverk for at du skal få mest ut av sykkelopplevelsen. Det finnes en teknikk for alt og en vei som fører til at akkurat du kan mestre det!
»

Fotograf: Martina Flury

Nina i Geilo aktiv

Fotograf: Martina Flury

Nina i Geilo Aktiv

Initiativet til en norsk guidesertifisering for MTB (mountain bike = terrengsykkel) har sitt utspring i arbeidet rundt etablering av en felles-europeisk guidestandard for terrengsykling. Dette er altså et Europeisk samarbeid. Eierne til den felles-europeiske sertifiseringen er organisasjonen «EO-MTBing».Andre deltakere er Belgia, Danmark, Sveits, Frankrike, Storbritannia, Slovenia, Nederland og Polen.

Sertifiseringen har forkortelsen «NMIG» og står for «Norsk MTB Instruktør og Guide sertifisering». Selve sertifiseringen har flere trinn, fra nivå 1 til 3. Du kan lese mer om sertifiseringen på www.blisykkelguide.no. Med Nina i spissen har også nå Geilo blitt et nytt utdanningssted for NMIG, kursdato kommer snart!

«Jeg vil nok kalle meg for «en old-School natursti-syklist». Jeg trives best i fjellet, på naturlige stier og med de utfordringer naturen gir oss. Jeg driver ikke med shuttling som bil-transport til topps, eller med EL-sykling, selv om jeg vet at det er i El-sykling pengene ligger.» «Det handler om verdier og det som jeg mener er essensen i stisyklingen. For min del blir det en mer helhetlig naturopplevelse når man tar seg frem på egen maskin, kjenner motstanden i underlaget og bruker sin egen kraft og motor til å forsere et hinder. Det trenger jo ikke alltid å gå så fort, noen kneiker må det trilles opp – og uansett så venter vi alltid på alle!»
«El-syklister er selvfølgelig også velkomne på mine turer, men da må de vente på meg :-).»

Nina forteller det nå er flere sertifiserte guide-bedrifter i Hallingdal. Sertifiseringen gjør at sykkelbedrifter trygt kan anbefale hverandre til gjester. Med sertifiseringen i grunn vet man verdigrunnlaget og at gjesten blir godt ivaretatt. I Hallingdal er det nå et bredt spekter av ulike guidede turer og tilbud for deg på sykkel – det finnes noe for alle: Ål Adventure, Tunet Sport, Any Excuse to Ride, Trailhead Nesbyen og Geilo Aktiv!

I tråd med sykkel-utviklingen er det stiftet et samarbeid som kalles «Hallingdal RIDES». En terrengsykkelplattform som er drevet av «Tråkk `n`Roll SA» som er eid av destinasjonene i Hallingdal – Geilo, Nesbyen, Ål, Gol, Hemsedal og Flå. Et kvalitetsstempel for trygg og sikker sti-og terrengsykling i de beste løypene.

 

«Jeg gleder meg til å utvikle meg sammen med de andre bedrifter i Hallingdal og håper vi kan løfte Hallingdal Rides til nye høyder. Fremtiden for Hallingdal og Geilo som terrengsykkel-destinasjon ser svært lys ut. Jeg skal i hvert fall bidra med det jeg kan, og sørge for at de som er ute etter en tur med både puls, lek, adrenalin og moro får det de er ute etter. Nina har også en klar ambisjon om å støtte jentene i Hallingdal som hun ser nå har fått sansen for stisykling. Hun gjentar suksessen fra i fjor og vil gjennomføre flere dame-kurs samt noen «ladies only» guidede turer. Første kurs er Girl Rides for nybegynnere, og som etterfølges av Girl Rides for viderekomne.

Nina ved «Geilo Aktiv» guider og instruerer alt fra nybegynner til erfarne terrengsyklister. Er du nysgjerrig kan du se og lese mer på www.geilo-aktiv.com

Fotograf: Martina Flury

Nina i Geilo Aktiv