Ustedalsfjorden
©Paul Lockhart

Ustedalsfjorden - naturens eget flerbruksanlegg

Et steinkast fra Geilos urbane sentrum, Ustedalsfjorden er fjellbygdas populære og naturlige nærmiljøanlegg. Treningstur, oppdagelsesferd, kulturhistorisk vandring, fisketur eller en dukkert og avslapping på badestranda - Ustedalsfjorden rundt er den sentrumsnære rekreasjonsløypa som innbyr til variert aktivitet for alle.


Det nære er ofte det enkle
Skiløype om vinteren, grusvei for vandring og sykkel når det er bart. Ustedalsfjorden er lavterskel naturopplevelse på grunn av sin umiddelbare tilgjengelighet; ideell for en tidlig morgen eller en ettermiddag når du ikke vil bruke tid eller bil for å reise noe sted. På med tur-, jogge-, sykkel- eller skisko og rett ut i naturopplevelsen. Like lett og nær enten du oppholder deg i sentrum, på Vestlia eller et annet sted langs løypa rundt fjorden.

Ting du lærer når du roer ned
Det er kunnskap å hente for store og små som er ute på tur; et par timer ute i naturen blir fort til en spennende oppdagelsesferd når du studerer ett av de 25 informasjonsskiltene som gir innsikt i dyre- og planteliv og fjellbygdas historie og kultur. Vil du for eksempel lære mer om Geilos gamle dager, er det bare å ta en avstikker til det autentiske, gamle bygdetunet - og serveringen - på Geilojordet. Er det dyrelivet som fascinerer, ta en annen avstikker og stopp ved Fossekallen; rett ved rundløypa finner du den store roen med de tre f-ene - fugleliv, fossefall og fotomuligheter. Turen rundt fjorden går gjennom Fekjo kulturminnepark hvor du finner både gravhauger fra vikingtida og lydskulpturer.

ustedalsfjorden

ustedalsfjorden

 

Morsomme avstikkere
En sykkeltur rundt fjorden blir fort mer spennende om en inkluderer de korte, lekne stiene som ligger i Geilo sommerpark. Røyskatten, Skurfen og Fossekallen er alle stier med  elementer som passer godt for både barn og entusiaster. Følg kurvene og humpene, kjenn følelsen av å være vektløs. Stiene  er robuste stier som tåler regn uten å bli gjørmete.

En tur på stranda
Etter, eller i stedet for, en lang tur passer det sikkert godt med et bad eller bare å slappe av på stranda. Geilo Badestrand ligger langs Ustedalsfjorden rundt, og her finner du også en av rundløypas tre grillplasser.

 

Fisketur
Ved Slåttahølen, rundløypas beste fiskeplass, er det opparbeidet en fiskebrygge som gir god adkomst - også for bevegelseshemmede. Her finner du også en gapahuk som gir ly for all slags vær og vind, enten du trenger det eller ikke.

Rundløype med variabel lengde
Den lengste runden, for eksempel med start ved Geilohallen, er på cirka 12 km. Alternativene er hovedrunden på cirka 10 km eller den kortere Veslefjorden, som er ideell når du er på tur med barn, på 4,5 km. Med mindre du er på trening og skal slå en rekord, så anbefaler vi at du setter av noen timer til turen og naturopplevelsen. Du finner benker og bord flere steder langs løypa.

fiske Ustedalsfjorden

Ustedalsfjorden